Panton logo

Ontwerpen van medische apparatuur

Nieuwe technische mogelijkheden maken nieuwe behandelingen mogelijk. Panton ontwikkelt medische apparatuur die deze nieuwe behandelingen mogelijk maakt. We betrekken alle stakeholders in het ontwerp­proces waardoor een product ontstaat dat begrepen en gewaardeerd wordt en slim in elkaar zit.

Gebruiksonderzoek

Analyseer de huidige situatie

Uitzaaiingen van borsttumoren worden met radioactief materiaal in het lichaam gelokaliseerd. Samen met de Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, Radboudumc, DKMS en Kryoz is een detector ontwikkeld die op basis van magnetisme werkt en zo veel veiliger en makkelijker te gebruiken is. Panton analyseerde met artsen de huidige werkwijze en ontwierp de behuizing, gebruiksinterface, probes en de instructies.

Procesontwerp

Ontwerp de werkwijze

Een nieuwe technologie leidt voor gebruikers vaak ook tot een nieuwe werkwijze. Ons streven was om de nieuwe werkwijze aan te laten sluiten bij bestaande procedures in het ziekenhuis. Om de marktacceptatie te vergroten is het systeem zo ontworpen dat het in gebruik voor de arts veel lijkt op bestaande systemen, zonder de nadelen te hebben van het werken met radioactief materiaal.

Productontwerp

Aansluitend bij de werkwijze

Samen met artsen zijn de nieuwe gebruiksscenario’s, bedieningsinterfaces en probes uitgedacht en getest. De opgedane kennis is vertaald in een ontwerp dat ondanks de nieuwe technologie vertrouwd en gebruiksvriendelijk aanvoelt. In de toekomst zullen de toepassings­mogelijkheden bij behandeling van andere vormen van kanker worden onderzocht.