20 oktober 2019

Unfold helpt jongvolwassenen met pleinvrees

Tim Velthuis presenteert zijn afstudeerproject op de Dutch Design Week

Veel mensen met autisme hebben te maken met agorafobie (angsten) wat een grote impact kunnen hebben op het dagelijks leven. Pleinvrees is een van de meest voorkomende angsten. Mensen met pleinvrees mijden plekken die onbekend of onvertrouwd voelen, waardoor ze zich in ernstige mate beperkt kunnen voelen in hun vrijheid en erg afhankelijk zijn van mensen in hun directe omgeving.

Afgelopen jaar werkte Tim Velthuis bij Panton aan zijn afstudeerproject: Het ontwikkelen van een tool om jongvolwassenen (18-23jaar) met pleinvrees te ondersteunen in het dagelijks leven. Het project ontstond vanuit een samenwerking met de Universiteit Twente en Kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter. In Oktober was Unfold ook te zien op de Dutch Design week.

Unfold helpt jongvolwassenen met pleinvrees

Unfold helpt jongvolwassenen met pleinvrees om meer zelfstandigheid te ontwikkelen in het dagelijks leven. Unfold maakt onbekende omgevingen toegankelijker, doordat deze omgevingen van tevoren kunnen worden ervaren door middel van een VR ‘preview’. Ze worden gestimuleerd om stapsgewijs zelfstandig hun vertrouwde omgeving uit te breiden. Unfold werkt motiverend, doordat progressie direct inzichtelijk gemaakt wordt.

Unfold is ontstaan vanuit de ideeën van mensen die zelf te maken hebben met deze angsten. Het eerste prototype is dan ook ontworpen in samenwerking met een jongvolwassene met pleinvrees gedurende een serie van interactieve co-design sessies.

Meer weten?

Wil je meer weten over Unfold? Neem dan contact op met Joris Swaak : 0031 570 64 02 77  of mail.

Neem zeker ook een kijkje op de website van Tim.