ontwerpers voor de zorg
15 januari 2018

App.Oe

beheers astma als een ninja

Voor kinderen met astma is het van belang om symptomen, zoals benauwdheid, kortademigheid of piepen, goed onder controle te houden. Door de juiste vaardigheden te leren kunnen kinderen al vanaf jonge leeftijd goed met deze chronische aandoening omgaan. Dat veel kinderen hier echter grote moeite mee hebben, blijkt uit het hoge aantal ziekenhuisopnames en het verhoogd schoolverzuim binnen deze groep.

Panton is de uitdaging aangegaan om een oplossing te ontwikkelen die kinderen zelf in staat stelt om hun astma de baas te worden: ‘Empowering children with asthma to become ninja’s, mastering their own care.’

Samen met kinderen, ouders en zorgprofessionals gingen we aan de slag. In de eerste fase brachten we de uitdagingen waar kinderen voor staan in kaart. Snel werd duidelijk dat een gebrek aan inzicht in het verbeteren of verslechteren van symptomen aan de basis ligt van veel problemen. Kinderen schatten symptomen vaak verkeerd in en missen vroege signalen van verslechtering. Ouders tasten in het duister en artsen missen objectieve data om het effect van een behandeling te evalueren. Zo ontstond het idee een tool te ontwikkelen die kinderen in staat stelt in te grijpen bij de vroegste tekenen van een astma-aanval en waarmee ouders en artsen de kinderen beter kunnen ondersteunen.

De tool werd een slim onderhemdje dat tijdens de slaap benauwdheid registreert en de gegevens vertaalt naar begrijpelijke feedback via een kindvriendelijke app. Nachtelijke symptomen zijn goede voorspellers van een astma-aanval, maar worden vaak niet als zodanig geïnterpreteerd.

Er volgende een boeiend ontwerptraject waarin samen met kinderen gezocht werd naar een comfortabel ontwerp voor het hemdje. We maakten prototypes voor het hemdje in allerlei pasvormen, maten en stofjes, die door de kinderen werden getest. Daarnaast dachten kinderen mee over de interactie met de app. Zo ontstond App.Oe, een vrolijke ninja-aap die de kinderen als een echte sidekick ondersteunt.

App.Oe startte als afstudeerproject van Beatrijs van Hoof en werd bekroond met een Luca Student Award. Inmiddels is Beatrijs werkzaam als ontwerper bij Panton. Ze werkt onder andere aan de doorontwikkeling van App.Oe.

In samenwerking met ItoM is het eerste werkende en veelbelovende prototype ontwikkeld. Momenteel zijn we op zoek naar geïnteresseerden en investeerders om App.Oe een stap dichter naar de markt te brengen.

Samen de zorg verbeteren?
Neem contact op met Beatrijs Van Hoof