De Nederlandse bedden- en matrassenproducent Koninklijke Auping heeft samen met ontwerpbureau Panton opdracht gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om hoogwaardige mondkapjes voor de zorg te gaan produceren. Het gaat in eerste instantie om 4 miljoen stuks.
Auping en Panton hebben een mond-neusmasker ontworpen om zorgprofessionals die in aanraking komen met coronapatiënten te beschermen. Tijdens de coronacrisis worden beschermingsmiddelen getest volgens de EU aanbeveling 2020/403. Ons FFP2 masker is ook getest door een erkend testinstituut en goedgekeurd. In de aankomende weken wordt de productie bij Auping zo snel mogelijk opgestart, zodat nog deze maand aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de eerste series kunnen worden geleverd.
Toen de berichten over het dreigende tekort aan de voor corona-kritische handelingen op de intensive care noodzakelijke FFP2 maskers in het nieuws kwamen, heeft Panton een samenwerking gestart met als doel hoogwaardige mond-neusmaskers te ontwikkelen. De samenwerking tussen Auping en Panton uit Deventer met erkende landelijke experts op het gebied van medische technologie en leveranciers van beschermende materialen, heeft geleid tot de ontwikkeling van dit specifieke Covid-19 masker. Bij geen van deze partners spelen commerciële belangen een rol, alleen een enorme gedrevenheid om zorgprofessionals te helpen.
De ontwerpers van Panton staan al jaren bekend om hun creativiteit en expertise in de ontwikkeling van medische producten. Familiebedrijf Auping staat bekend om hun sociaal ondernemerschap en kwalitatieve bedden en matrassen. Reeds in 1888 begon Johannes Auping met de productie van goed ventilerende spiraalbodems voor ziekenhuisbedden. Sindsdien werkt Auping ruim 130 jaar aan de beste manieren om uit te rusten.
Zorginstellingen die behoefte hebben aan dit corona mond-neusmasker kunnen zich melden bij het LCH. Op auping.nl/mondkapjes is meer informatie te vinden over dit corona mond-neusmasker.
Auping en Panton hebben voor de ontwikkeling van dit mondneusmasker samengewerkt met diverse partners: Koninklijke DSM, Schaafsma Paper Group, Jeroen de Geus (Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen – UMC Utrecht), AddieBouwman (Expert Medical Devices), Wellcome Engineering & Consultancy en Gemeas Patents (octrooien).