ontwerpers voor de zorg
16 juni 2020

Sirius Medical ontvangt CE-markering voor Pintuition

Een niet-radioactief lokalisatiesysteem ter verbetering van borstkankeroperaties

Panton feliciteert Sirius Medical met het ontvangen van CE-markering voor Pintuition, een lokalisatiesysteem ter verbetering van borstkankeroperaties. Panton ontwikkelde de behuizing van de probe van het Pintuition systeem waarmee tijdens de ingreep de tumor gelokaliseerd wordt, zonder gebruik te maken van radioactief materiaal. Met het verkrijgen van de CE-markering wordt een betaalbaar en gebruiksvriendelijk alternatief voor traditionele chirurgische lokalisatiesystemen beschikbaar voor gebruik in ziekenhuizen.

Chirurgen voeren steeds complexere operaties uit omdat ze steeds kleinere tumoren moeten verwijderen. Dit komt doordat de diagnostiek van onder andere borstkanker in de afgelopen decennia snel verbeterd is en tumoren in een zeer vroeger stadium ontdekt worden. Tot nu toe gebruikten chirurgen een metalen lokalisatiedraad of radioactieve zaadjes om tumoren in de borst en andere weke delen te lokaliseren.

“Deze methoden zijn verre van ideaal, zegt Sirius-CEO Martens. “Lokalisatie met een draad is voor patiënten niet prettig en veroorzaakt ook logistieke uitdagingen, omdat een radioloog aanwezig moet zijn op de dag van de operatie. Anderzijds gebruiken veel ziekenhuizen geen radioactieve zaadjes vanwege de gerelateerde veiligheidsprotocollen.”

Het Sirius Pintuition zaadje kan tot 180 dagen voor de operatie geplaatst worden om een borsttumor of ander wekedelentumor te markeren. Tijdens de operatie geeft de Sirius Pintuition Probe zeer nauwkeurige real-time feedback om de chirurg naar het gemarkeerde weefsel te begeleiden. De Probe kan hergebruikt worden en is compatibel met metalen instrumenten die vaak gebruikt worden tijdens operaties.

Panton maakte het ontwerp van de behuizing van de probe voor Sirius Medical. Hierbij waren gebruiksvriendelijkheid, veiligheid, biocompatibiliteit en schoonmaakbaarheid belangrijke uitgangspunten. Daarbij werd ook gezocht naar de juiste assemblage- en productiemethode. Natuurlijk leverde Panton ook de bijbehorende documentatie voor het CE-dossier.

Panton feliciteert Sirius Medical met het ontvangen van de CE-markering! De certificering, die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese gezondheids- en veiligheidsstandaarden, maakt de weg vrij voor de commerciële lancering van Sirius in september 2020. De eerste Sirius Pintuition-systemen worden momenteel geproduceerd en worden later dit jaar geïmplementeerd in ziekenhuizen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en diverse andere Europese landen. De Verenigde Staten volgen in 2021.

Voor meer informatie, kijk op de website van Sirius Medical.

Samen de zorg verbeteren?
Neem contact op met Mario de Zeeuw