De Hatobito app is speciaal ontwikkeld voor hardlopers die willen leren om op een veilige, duurzame en efficiënte manier te trainen. Hatobito leert je te luisteren naar de signalen van je lichaam. Door je hartslag(zones) te meten kun je je training personaliseren.

Als deel van een multidisciplinair team, was Panton verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het functioneel ontwerp van de app, de gebruiksflow en het design van de user interface. Daarnaast waren we actief betrokken bij de project communicatie, de technische ontwikkeling en het begeleiden van gebruikstesten.

Hatobito_Screens_Panton3

Je hart, je kompas

Je hart als kompas: Er is geen betere graadmeter voor de fysieke conditie van een lichaam, dan de reactie van het hart op een inspanning. Hatobito helpt lopers om hun hartslagdata beter te begrijpen en te vertalen naar trainingen. Daarnaast verbindt Hatobito lopers en coaches om bewust en onder begeleiding te trainen op basis van hartslag.

Tussen de 25% en 33% van de beginnende hardlopers zijn in het eerste (loop)jaar zo ernstig geblesseerd dat ze een week niet kunnen sporten. Deze blessures zijn meestal te wijten aan een gebrek aan trainingskennis. Veel lopers trainen te hard, te roekeloos en te intensief.

Door te trainen op basis van hartslagdata, kunnen lopers leren om op een veilige en duurzame manier te trainen. Hatobito maakt daarom hartslagdata inzichtelijk voor lopers en hun coaches. Zo kunnen ze samen trainingsdoelen realiseren.

Co-creatie was key!

Samen met Running 2020, BBO, verscheidene topatleten en coaches, waaronder Gerard Nijboer en Gert-Jan Wassink, doorliep Panton een co-creatie proces. Eerst hebben we persona’s ontwikkeld van verschillende typen lopers en coaches, waarna we de diverse functionaliteiten van de app definieerden en samenbrachten in een userflow. Deze werd systematisch getoetst bij verschillende experts in de wereld van de atletiek.

Panton_Cocreatie_Hatobito
Panton_Cocreatie_Hatobito_2

Volle sprint naar een minimal viable product

Samen zette het team de stip op de horizon voor wat de Hatobito app zou moeten worden. Vervolgens bepaalden we het programma van eisen voor het minimal viable product, het MVP.

In verschillende Agile sprints van 4 weken, werd samen met de Appbakkers een eerste versie van de app ontwikkeld. In maart 2018 was deze klaar om getest te worden.

De atletiekbaan op

In maart en april 2018 werd de app getest in de praktijk. 20 atleten, verdeeld over twee teams, namen deel aan de veldtesten. Coaches Gert-Jan Wassink, Gerard Nijboer en Fred van Mook ondersteunden de teams met behulp van de Hatobito app in het uitvoeren van een Zoladz Test. De app werd met enthousiasme onthaald. Voor coaches was de uitvoer van deze test, die ontwikkeld is om de fitheid van atleten te evalueren, nooit zo eenvoudig. Op basis van de resultaten die direct bekeken en gedeeld konden worden, konden de coaches hun lopers optimaal ondersteunen.

Panton_Veldtest_Hatobito_GerardNijboer
Panton_Hatobito_Veldtest_Lopers

In de startblokken

In april 2018 werd de eerste versie van de app gereleased in de app-store. Momenteel staan we in de startblokken voor de doorontwikkeling van Hatobito. Ook wordt onderzocht welke rol Hatobito kan vervullen in het ondersteunen van revaliderende patiënten na hartfalen.

Volg de verdere ontwikkelingen van Hatobito op Instagram, Twitter en LinkedIn of kom naar één van de vele meet-ups!

Samen de zorg verbeteren?

Neem contact op met Joris.

Mail Joris