Service design om processen in kaart te brengen

De Medische Metrolijnen zijn ontwikkeld voor de VVCZ (Vereniging Veilige Curatieve Zorg), een vereniging van ziekenhuizen die samenwerken om patiëntveiligheid te vergroten. De Medische metrolijnen geven zorgprofessionals overzicht over een volledig proces dat bijvoorbeeld een patiënt, medisch hulpmiddel of medicijn doorloopt in het ziekenhuis.

In deze visualisatie staan de betrokken afdelingen, de controlemomenten, de stopmomenten en de verantwoordelijke medewerkers aangegeven. De Medische Metrolijn laat zien hoe de werkzaamheden van de betrokken medewerkers samenhangen. Door het overzicht dat de Medische Metrolijn biedt kunnen medewerkers processen eenvoudiger analyseren, bespreken en verbeteren.

Onderstaande animatie legt uit wat de Medische Metrolijn is en hoe deze kan helpen om patiëntveiligheid te vergroten.

MetrolijnOK

Visualisatie

De Medische Metrolijn volgt een patiënt, medisch hulpmiddel of medicijn. De rode lijn is het pad van de patiënt. De rode lijn komt langs stations, waar staat aangegeven wie er op dat moment verantwoordelijk is voor de uitvoering van bepaalde taken.

Panton Service design Medische metrolijnen

Opzetten van een metrolijn

De eerste vraag in ons service design traject is altijd: Wat willen we bereiken? Het antwoord op die vraag maakt direct duidelijk wie erbij betrokken moet worden en welke processen in de Medische Metrolijn meegenomen moeten worden. Voorbeelden van doelen zijn: het aanpakken van knelpunt(en) of het informeren en opleiden van (nieuwe) medewerkers.

Overleg metrolijn

Met een klein team maken we een eerste schets van het proces. Deze schets wordt steeds verder gedetailleerd op basis van feedback van vertegenwoordigers van alle functies die betrokken zijn bij het proces en aan de hand van richtlijnen en protocollen. Aan het einde van het design traject staat er een overzicht waar alle medewerkers achter staan.

Ontwikkelde metrolijnen

De afgelopen jaren zijn meerdere Medische Metrolijnen ontwikkeld voor de VVCZ en haar leden:

  • Perioperatief proces
  • Hartkatheterisatie
  • Veilige Toepassing Medische Technologie
  • Acute Zorg op de SEH
  • Medicatieveiligheid
  • Poliklinische ingrepen met sedatie

Ontwikkelde metrolijnen

Praktische tools

De Medische Metrolijn biedt overzicht van een proces. Na de ontwikkeling hiervan is er vaak behoefte om het verbeterde proces te borgen in praktijk met praktische tools, zoals overdrachtsformulieren, zakkaartjes met instructies, films of e-learnings.

Samen de zorg verbeteren?

Neem contact op met Céline.

Mail Céline