ontwerpers voor de zorg

Beter Gezond

Een gezondere levensstijl in 30 dagen

Met het Radboudumc hebben Tabula Rasa, Tremani en Panton de Beter Gezond app ontwikkeld. Het Radboudumc wil met deze app patiënten met kanker ondersteunen om hun leefstijl aan te passen en hen inzicht geven in het effect van hun eigen leefstijl op hun behandeling of prognose.

Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland te horen dat ze kanker hebben. 700.000 mensen in Nederland leven al met kanker. Veel patiënten willen graag weten wat zij zelf kunnen doen om hun vooruitzichten en kwaliteit van leven te verbeteren. Dat is meer dan de meeste mensen denken.

Voor een aantal vormen van kanker is al bekend dat een gezonde leefstijl (meer bewegen, geen alcohol, een gezond gewicht, voldoende groente en fruit en natuurlijk niet roken) de prognose verbetert. Ook na de diagnose kanker kan een gezonde leefstijl een positief effect hebben. Toch is het geen standaard onderwerp van gesprek tussen patiënten en artsen.

Het Radboudumc wil daar met het project Beter Gezond verandering in brengen.

"Ik wilde wat doen tegen mijn ziekte, lopen geeft me het gevoel dat ik iets kan doen tegen mijn ziekte en me vitaler voel."
Quote van een gebruiker - in de Beter Gezond app

Een steuntje in de rug

Met de Beter Gezond-app krijgen patiënten een steuntje in de rug om hun leefstijl gezonder te maken. De app helpt om op een praktische en haalbare manier gezondere gewoontes aan te leren, zoals meer bewegen, geen of minder alcohol drinken of op een gezond gewicht komen.

De app biedt:

  • drie gezonde leefstijlen om aan te werken voor 30 dagen: meer bewegen, geen alcohol, een gezond gewicht
  • kennis over wat aantoonbaar gezond is
  • een hulpmiddel om zelf je eigen actieplan te bepalen
  • tijdlijn om bij te houden of gezonder leven lukt
  • korte nieuwsberichten met feiten over leefstijl en kankerprognose
  • tips van andere gebruikers om een gezonde leefstijl makkelijker vol te houden
  • linken naar verantwoorde websites voor meer informatie

Gedrags­wetenschappen

Tabula Rasa leverde de strategie op basis van gedrags- en communicatie­wetenschap, Tremani bouwde de app en Panton verzorgde het design, de gebruiksflow en de user-interface. Middels diverse simulaties en prototypes is samen met eindgebruikers toegewerkt naar een pilotversie.

Deze versie werd gelanceerd in de App Store en de Play store, zodat patiënten en artsen  ervaring met de app konden opdoen. 

Samen werken aan een gezonde samenleving?
Neem contact op met Mario de Zeeuw