ontwerpers voor de zorg

De Beweegcirkel

Tools om meer te bewegen

De beweegrichtlijnen 2017, opgesteld door de Gezondheidsraad, geven aan hoeveel je zou moeten bewegen om gezond te leven. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders minder beweegt dan wat de richtlijnen adviseren, wat kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

Kenniscentrum Sport en Bewegen kreeg de opdracht van het ministerie van VWS om mensen meer bewust te maken van de beweegrichtlijnen, maar bovenal mensen te helpen om te bewegen. Samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen en het Publab ontwikkelde Panton een kernboodschap en diverse uitingen, o.a. de beweegcirkel en animaties om meer Nederlanders in beweging te brengen.

Kernboodschap

We zijn samen met Kenniscentrum Sport en Bewegen en gedragswetenschappers van het Publab van de Hogeschool Utrecht op zoek gegaan naar de kernboodschap die de beweegrichtlijn op een actiegerichte manier overbrengt aan drie doelgroepen: kinderen, volwassenen en ouderen. In verschillende co-creatie sessies werd met experts vanuit de theorie en de praktijk gewerkt aan de kernboodschap en een effectieve communicatiestrategie.

Uit de sessies bleek al snel dat het communiceren van de richtlijnen als een ‘dwingende norm’ de doelgroep niet tot meer bewegen ging aanzetten. Er werd daarom gekozen om de winst die je kan halen uit beweging te communiceren. Daarnaast wilde men voorbeelden aanreiken van hoe je op een eenvoudige manier meer beweging in je dag kan brengen.

Op basis van de inzichten, verzameld tijdens de sessies, zijn verschillende concepten bedacht. Voor elk concept zijn visuals gemaakt die de verschillende doelgroepen aanspreken. De visuals werden gebruikt in feedbacksessies met focusgroepen.

Dit heeft geresulteerd in de kernboodschap:  ‘Breng beweging in je dag, makkelijker dan je denkt.’

Tools voor bewegen

Om de kernboodschap te verspreiden ontwikkelt Kenniscentrum Sport en Bewegen, in samenwerking met Panton, praktische tools om meer mensen aan te zetten tot bewegen. Deze tools ondersteunen zowel (zorg)professionals als particulieren. Één van de eerste uitingen hiervan is de beweegcirkel:

De beweegcirkel

De beweegcirkel is een tool die (zorg)professionals helpt om samen met hun cliënten te kijken waar de kansen voor beweging liggen. Met de cirkel zet je op een rij wat je al doet, wat je leuk vindt en wat bij jouw dagelijkse activiteiten past. Daarna maak je een plan om meer te gaan bewegen. Hierbij kan je ook tips vinden om jezelf te motiveren bij moeilijke momenten. Ook helpt de beweegcirkel om je resultaten te evalueren. Tot slot bevat de beweegcirkel informatie voor wie meer verdieping over de beweegrichtlijnen zoekt. Ook deze cirkel zijn we met de doelgroep(en) en experts aan het ontwikkelen. Momenteel wordt de eerste versie in de praktijk getest. Pharos is betrokken om te kijken naar de lees- en begrijpelijkheid van de cirkel voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Animaties

Ook ontwikkelde Panton voor Kenniscentrum Sport en Bewegen een animatie om de kernboodschap en de beweegrichtlijnen te verspreiden. Daarnaast werd ook een animatie gemaakt om het doel en het gebruik van de beweegcirkel te communiceren.

Samenwerken aan een gezonde samenleving?
Neem contact op met Joris Swaak