ontwerpers voor de zorg

Evone

Een revolutionele manier van patiënt beademing

Evone maakt een revolutionaire manier van kunstmatige beademing mogelijk. Met het beademingsapparaat worden patiënten door een lumen van slechts 4,4 mm in doorsnede beademd. Het is geschikt voor IC beademing of bij ingrepen in en rond de luchtwegen met als doel de chirurg extra werkruimte te geven. Panton heeft met Ventinova en Unitron Group de ontwikkeling van Evone gerealiseerd.

Met Evone is het mogelijk om zowel de ingeademde als de uitgeademde lucht volledig te controleren tijdens de beademing van een patiënt. Hierbij wordt de in- en uitademing actief ondersteund door de beademingsgassen in de longen te blazen en er ook weer uit te zuigen.

Ontwikkeltraject

Met Ventinova ontwikkelde Panton al eerder Ventrain, het eerste en kleinste nood­beademingsapparaat ter wereld.

Ook bij de ontwikkeling van Evone is Panton nauw betrokken geweest. In dit project zijn we verantwoordelijk geweest voor het industrieel en mechanisch ontwerp van het beademingsapparaat en van het ontwerp van de grafische userinterface. Daarnaast heeft Panton de kunststof disposable ontwikkeld.

Disposable ontwerp

Een van de belangrijke aandachtspunten tijdens het ontwerptraject was de ontwikkeling van de disposable. Dit complex gevormde kunststof product heeft de functie om de ingaande luchtstroom om te keren in een uitgaande luchtstroom waardoor de actieve in- en expiratie gerealiseerd wordt. Gedurende het ontwikkeltraject is de werking veelvuldig getest en geoptimaliseerd met behulp van verschillende rapid prototyping technieken.

User interface ontwerp

De nieuwe beademingstechniek maakt het mogelijk zowel de ingeademde als uitgeademde lucht te controleren. Dit vergt een andere manier van bediening van de apparatuur. In samenwerking met anesthesiologen is de grafische user interface ontwikkeld, waarmee Evone bediend wordt. Hierbij is uitvoerig aandacht besteed aan het creëren van een logische gebruiksflow van de verschillende schermen. Ook zijn alle in te stellen variabelen en alle meetwaardes in herkenbare groepen op het scherm gepositioneerd. Hierdoor kan in noodsituaties de bediening veilig en snel plaatsvinden.

CE certificering

Sinds augustus 2017 is Evone CE gecertificeerd en is Evone leverbaar. Er zijn eerste aanwijzingen dat de beademingstechniek van Evone kan leiden tot minder longcomplicaties bij de kunstmatige beademing van patiënten. Onderzoek met het doel dit vermoeden te bevestigen wordt momenteel uitgevoerd.

Samenwerken aan producten voor zorg en gezondheid?
Neem contact op met Mario de Zeeuw