ontwerpers voor de zorg

Nuvaring Applicator

De Nuvaring comfortabel en hygiënisch inbrengen

MSD (voorheen Organon) is wereldwijd actief als producent van medicatie en medische hulpmiddelen. MSD vroeg Panton een NuvaRing applicator te ontwikkelen, die een comfortabele en hygiënische plaatsing van de NuvaRing verzekert.

NuvaRing is een anticonceptiemiddel in de vorm van een kleine flexibele ring die in de vagina gedragen wordt gedurende 3 weken. Het grote voordeel van de NuvaRing in vergelijking met anticonceptiepillen, is het feit dat je er niet elke dag aan hoeft te denken.

Onderzoek

In verschillende landen is de houding van vrouwen ten opzichte van het inbrengen van de NuvaRing onderzocht.

De correcte plaatsing van de ring en de zekerheid die de vrouw daarover heeft, kwamen naar voren als belangrijke aandachtspunten voor de ontwikkeling van het hulpmiddel voor inbrengen. Ook verbetering van het comfort tijdens het gebruik en de hygiënische plaatsing van de NuvaRing werden door veel vrouwen genoemd.

Conceptontwerp

Met deze bevindingen als uitgangspunt, zijn verschillende concepten ontwikkeld en getest. Omdat tastbare prototypes waarheidsgetrouwe reacties oproepen is aan de hand van 3D geprinte modellen met een groep vrouwen getest wat hun beleving is bij de verschillende ontwerpen.

Diverse prototypes zijn gebruikt om in verschillende landen gebruiksonderzoek uit te voeren. De resultaten van deze testen leverden waardevolle input voor het designteam om het ontwerp van de applicator verder te verbeteren.

Detaillering en prototyping

In samenwerking met een lokale producent is een préproductie matrijs voor testsamples gemaakt. Dit gaf ons de mogelijkheid om de samenstelling van de kunststof blend nauwkeurig te bepalen. Op basis van uitvoerige mechanische testen, zijn de onderdelen geoptimaliseerd voor assemblage en gebruik. In gebruikstesten met de testsamples, is het ontwerp zowel op technische functionaliteit als gebruiksvriendelijkheid en comfort getoetst.

Productie

In de laatste ontwikkelfase ondersteunde Panton MSD bij de zoektocht naar een producent, waarmee de matrijsconstructie en de assemblagelijn van de applicator werden ontwikkeld en het productieproces werd gevalideerd. Vervolgens ontwierp Panton de verpakking en verzorgde ook een concept voor het verpakkingsproces.

CE-certificering

De applicator wordt gedefinieerd als een medisch product volgende de Medical Device Directive en FDA regulering. Gedurende het ontwerpproces werden alle overwegingen en keuzes gedocumenteerd op basis van het MSD kwaliteitsmanagement systeem. In 2016 kwam de NuvaRing Applicator op de markt.

Sinds 2021 is de NuvaRing applicator beperkt leverbaar. De reden hiervoor is bij ons niet bekend. Met vragen over de NuvaRing applicator en waar deze te verkrijgen is kunt u terecht bij uw huisarts en apotheek.

Samen werken aan producten met een menselijke maat?
Neem contact op met Mario de Zeeuw