ontwerpers voor de zorg

Obli

Drinkstimulering voor een gezonde leefstijl

Voldoende drinken draagt niet alleen bij aan een gezonde leefstijl, maar kan ook uitdroging voorkomen. Regelmatig worden mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen. Vooral onder ouderen is dit percentage hoog, onder andere omdat door hun leeftijd de dorstprikkel afneemt.

Naar aanleiding van een vraag van een grote Duitse zorginstelling is Obli ontwikkeld met als doel mensen te ondersteunen bij voldoende vochtinname. De ontwerpers van Panton zijn gevraagd te participeren in de ontwikkeling vanwege hun aandacht voor gebruiksvriendelijkheid van het design en kennis van technieken voor gedragsverandering.

Een innovatief geheugensteuntje

Obli ondersteunt mensen in een gezonde leefstijl door te stimuleren om regelmatig te drinken en hen terugkoppeling te geven over hun drinkgedrag. Obli stimuleert op een eenvoudige en intuïtieve manier door de kleurencirkel die goed zichtbaar is op het product. Wanneer de cirkel groen kleurt is de vochtbalans goed; wanneer Obli rood of oranje kleurt is het verstandig om een glas te drinken. Na het drinken geeft Obli aan hoeveel van de dagelijkse drinkbehoefte de gebruiker die dag al heeft gedronken.

Via een smartphone-app kunnen gebruikers, mantelzorgers of zorgprofessionals de compliance-gegevens op een overzichtelijke manier inzien. Persoonlijke instellingen kunnen per gebruiker gewijzigd worden. Obli is dan ook een mooi voorbeeld van een project waar product design en interaction design samenkomen.

"… we zien direct een forse stijging van de vochtinname!"
Thea Vorenkamp (Wijkverpleegkundige Sensire, Zutphen)

“Obli is een geweldige en simpele oplossing voor mensen die te weinig drinken. Onze cliënten vinden Obli een heel gebruiksvriendelijk apparaat en onze medewerkers hebben direct een tool in handen om het drinkgedrag mee te monitoren. En het belangrijkst: we zien direct een forse stijging van de vochtinname!” aldus Thea Vorenkamp (Wijkverpleegkundige Sensire, Zutphen).

Ondersteuning bij gedragsverandering

Techniek mag volgens ons nooit dwingend zijn, maar moet ten dienste staan van de eindgebruikers. Obli herinnert gebruikers er op een vriendelijke manier aan om water te drinken, maar er is in het productontwerp van Obli nog een aantal andere krachtige persuasive principes verwerkt.

Obli geeft door middel van de lichtring een helder maar niet dwingend signaal dat er iets gedronken moet worden. De karaf water staat in Obli zodat makkelijk en direct uitvoerbaar is om ook daadwerkelijk te drinken.

Eén van de functies in het product design die zeer gewaardeerd wordt is dat de kleurencirkel terugkoppeling geeft van de hoeveelheid vocht die er gedurende de dag al gedronken is. Dit geeft mensen een duidelijk einddoel en het werkt stimulerend. Tenslotte wordt de sociale omgeving betrokken bij de gedragsverandering omdat de Obli de mantelzorger of zorgprofessional de mogelijkheid geeft om op afstand de naleving in te zien.
Samenwerken aan een gezonde samenleving?
Neem contact op met Mario de Zeeuw