ontwerpers voor de zorg

Trachospray

Patiëntvriendelijke verdoving van de bovenste luchtwegen

De Trachospray van Medspray Anesthesia is een disposable microdruppelsprayer waarmee lokale anesthesie van de bovenste luchtwegen en keel kan worden toegediend. Deze verdoving wordt vaak toegepast ter voorbereiding op een bronchoscopie of gastro-enteroscopie.

Bij de huidige verdovingsmethodes spuit de arts of verpleegkundige meestal met een spraypompje in de mondholte en keel van de patiënt. Dit is een onprettige procedure voor de patiënt. Bovendien is het moeilijk voor de zorgverlener om de verdoving gelijkmatig aan te brengen.

De ‘fijne mist’-spraytechnologie van Medspray Anesthesia maakt het mogelijk om de verdoving gebruiksvriendelijker te maken voor de zorgverlener en comfortabeler voor de patiënt.

Panton heeft hieraan bijgedragen door samen met Medspray Anesthesia het productontwerp op gebruiksgemak en design te optimaliseren. Om dit goed te kunnen doen zijn aan het begin van het project tijdens een design identity sessie de kernwaarden van Trachospray in kaart gebracht: comfort, gebruiksgemak en perfecte controle.

Deze waarden zijn vervolgens meegenomen in zowel het productontwerp als het grafisch design inclusief het logo, de verpakking en de animatie.

Product design

Naast het gebruiksgemak en comfort waren de kostprijs en een eenvoudige assemblage belangrijk voor het product design.

De disposable bestaat uit 2 delen: de houder en het mondstuk. Om meer grip te bieden tijdens het gebruik is er een groter gripvlak toegevoegd aan de houder. Door dit vlak verdiept te leggen ontstaat er tevens voldoende ruimte voor de klikvingers van het mondstuk.

Hiermee zijn zowel de assemblage als het gebruik verbeterd.

Comfort voor de patiënt

De Trachospray beschikt over een ‘fijne mist ‘-spraytechnologie waarmee het anestheticum wordt omgezet in microdruppeltjes. De arts of verpleegkundige bepaalt zelf de dosering van het lokale anestheticum en sluit deze aan op de Trachospray. Het mondstuk zorgt voor een gecontroleerde toediening van de microdruppels in de mond en keel van de patiënt en biedt een gelijkmatige verdoving. De patiënt ademt daarmee als het ware de verdoving in via het mondstuk, dit maakt de procedure voor de patiënt veel comfortabeler.

Animatie

Samen met Medspray Anesthesia ontwikkelde Panton ook een animatie van de Trachospray. Het doel van deze animatie is om op een heldere, aansprekende manier de werking van het product te tonen met daarbij de voordelen voor arts en patiënt.

Graphic design

Panton verzorgde tevens het logo, de verpakking en de gebruiksaanwijzing. De ontwikkelde kernwaarden comfort, gebruiksgemak en perfecte controle vormden ook hier de basis.

Meer informatie over Trachospray vindt u hier.

Samenwerken aan producten voor zorg en gezondheid?
Neem contact op met Thamar Verhaar